سالنامه آماری
- صفحه اصلی
- سالنامه آماری
- سال 1399
پیشگفتار
آمار و اطلاعات از اجزای اصلی و ضروری برای برنامهريزی، تصميمگيریها و ارزيابی عملكردهای سطوح مختلف میباشد. سياستگذاران، برنامهريزان و كارشناسان برای تدوين راهبردها، سياستگذاری و تعيين خطمشی، برنامهريزی، نظارت، هماهنگی و هدايت برنامهها و نيز فعالان اقتصادی برای شناسايی جايگاه و وضعيت استان از نظر اقتصادی، به دادههای آماری نياز دارند.
سازماندهی و ارتقاء نظام آماری استان در قالب راهبری و اجرای فعالیتهای آماری در چارچوب نظام آماری کشور، یکی از وظایف مهم سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان است که نقش تعیین کننده ای در فرآیند برنامهریزی استان داشته و ابزار لازم برای رصد برنامههای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استان را فراهم می کند.
سالنامه آماری استان تهران، مجموعه ای از آخرین اطلاعات آماری موجود در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در دستگاه های اجرایی استان است که بر اساس الگوی یکسان، با هماهنگی مرکز آمار ایران و به صورت هماهنگ، در سطح استانهای کشور تولید می شود. این مجموعه، به عنوان سند پایه آماری استان، مرجع بسیار کاملی از آمارهای استانی است که علاوه بر ارائه تصویر روشن و گویا از وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استان، عملکرد دستگاه های اجرایی استان را منعکس می نماید.
منابع آماری این سالنامه شامل آمارهای ثبتی تولید شده در دستگاه های اجرایی استان، نتایج سرشماریها و آمارگیری های نمونه ای اجرا شده توسط مرکز آمار ایران است که از طریق سامانه "اطلاعات آماری استان" و به صورت برخط از بیش از ۱۰۰ دستگاه اجرایی و شهرداری در سطح استان جمع آوری و در قالب ۲۴ فصل ارائه می گردد.
به خوانندگان محترم توصیه می شود، قبل از استفاده از اطلاعات هر فصل، علاوه بر مطالعه مقدمه آن، تعاریف و مفاهیم مربوطه و همچنین پوشش موضوعی اقلام آماری را که در ابتدای هر فصل آمده به دقت مطالعه نمایند. همچنین گزیده ای از اطلاعات تمام سالنامه در ابتدای نشریه و گزیده ای از اطلاعات هر فصل در مقدمه آن فصل، با هدف ارائه تصویر کلی از اطلاعات آن فصل درج شده است.
در پایان ضمن استقبال از ارائه نظرات پژوهشگران و صاحب نظران محترم، از همکاری مدیران و کارشناسان دستگاه های اجرایی که نقش ارزنده ای در تولید و ارائه اطلاعات آماری داشته و با مشارکت صمیمانه خود، انتشار سالنامه آماری استان را سرعت بخشیده اند، قدردانی می نماید. همچنین از همکاران محترم معاونت آمار و اطلاعات سازمان و گروه آمارهای ثبتی و فرابری داده ها که در تهیه و تدوین سالنامه آماری استان تلاش نموده اند، تشکر و قدردانی می کنم.
گزیده اطلاعات
بر اساس آخرین تقسیمات کشـوری، استان تهـران دارای 16 شهرستان، 35 بخـش، 48 شـهر، 73 دهستان و 1050 آبادی میباشد که تنها 753 آبادی آن دارای سکنه میباشد.
شهرستـانهای فـیروزکوه و ری بـه ترتیـب بزرگترین شهرستـانهای استـان و شهرستانهای قدس و بهارستان نیز کوچکترین شهرستـانهای استـان مـیباشند. مساحت شهرستان تهران به عنوان مرکز استان 1336 کیلومترمربع است که از نـظر وسعت در بیـن 16 شهرستان استـان، دارای رتبه پنجـم میباشد.
بر اساس اطلاعات ایستگاههای همدیدی موجود در استان، بیشترین بارندگی ثبت شده در سطح استان تاکنون مربوط به ایستگاه آبعلی و کمترین مربوط به ایستگاه ورامین بوده است. همچنین بالاترین دمای ثبت شده مربوط به ایستگاه ورامین (6/45 درجه سلسیوس) و کمترین آن مربوط به ایستگاههای فیروزکوه و امینآباد فیروزکوه با 28- درجه سلسیوس بوده است.